Min hår(resande) historia

Jag har börjat med ekologiska shampoon utan SLS, SLES, parfym, parabener och silikoner! Anledningen till att jag började att titta på alternativ till SLS var att jag fick sådan klåda i hårbotten och mycket mjäll av shampoot jag hade ifrån apoteket. Jag hade valt apoteket eftersom jag trodde att de skulle ha milda produkter utan parfym. Innan dess hade jag använt barnängen eftersom jag tänkte att det var billigt och milt, fungerade dock inge vidare. Jag började sedan med ett dyrt frisörshampoo som rekommenderades till mig efter att frisören konstaterat att jag hade mängder av mjäll. Detta shampoo gjorde varken till eller från för mitt hår. Om jag inte missminner mig så innehöll även detta shampoo SLS. Anledningen till att jag började misstänka SLS var att jag kunde läsa lite här och där att det var en effektiv, billig och uttorkande ingrediens som inte var hälsosam för håret eller hårbotten.

Efter viss uppgivenhet testade jag därför ett aloe vera schampoo från Jason som jag blev rekommenderad på hälsokosten utan dessa tensider. Håret blev glansigt och fint och varje gång jag var hos frisören kommenterade hon hur mitt hår blev finare och finare. Det här schampoot var dessutom mycket drygt. Med tiden upptäckte jag dock att håret blev svårare och svårare att få rent. När jag sökte runt lite på ämnena i shampoot kom jag därför in på ämnet silikoner. Det visade sig vara ett ämne som omsluter och gör håret glansigt men som kan vara svårt att tvätta ur och som kan lägga sig som en hinna över hårbotten. Mitt shampoo innehöll två silikoner varav en av dem var dimenticone som ska vara extra svårt att tvätta ur utan starka tensider och som är väldigt vanligt förekommande.

Därför var jag åter på jakt efter ett nytt shampoo som inte innehöll SLS, SLES, silikoner eller parfym. Urvalet minskade mer och mer nu. Nästan alla shampoon och balsam innehåller något eller några av dessa ämnen. Jag hade även lärt mig att undvika parabener. Jag hittade då Bentley organics på Coop Forum (finns inte längre på Coop?) som jag blev glad över då jag är alldeles för bekväm av mig för att beställa över nätet. Några av dessa shampoon och balsam innehåller alkohol denat som kan vara uttorkande men annars innehåller de inga av de ingredienser som jag lärt mig att undvika. I början var det svårt att få håret riktigt rent med det här shampoot men över tiden har det börjat att fungera bättre och bättre. En gång fick jag tvätta håret fem gånger för att det skulle kännas rent. Numera räcker dock två gånger. Deras balsam doftar för övrigt fantastiskt. Det enda jag är skeptisk till är som sagt alkohol denat som kan vara uttorkande. Det står dock långt ner i listan och jag förmodar att det då ingår mest som konserveringsmedel. Det lär vara bättre än parabener i alla fall från vad jag har läst. I deras produkter finns även mycket eteriska oljor som är lätt att vara känslig emot. Därför har jag funderat på att försöka hitta något utan doft. Å andra sidan har jag inte reagerat på dessa ännu och de luktar mycket gott. Bättre än vanlig parfym iaf och det sköljes ju ur. Dessutom är jag inte så sugen på att byta nu när det här shampoot äntligen fungerar som det ska. Jag har nästan förbrukat en hel flaska innan håret blev som jag önskade, alltså rent och blankt utan klåda i hårbotten. Deras shampoon och balsam är för övrigt certifierade av soil association och är till stor del ekologiska, vilket är trevligt.

Det känns som att det är en riktig djungel av produkter och ämnen i våra hårvårdsprodukter. Så länge jag slipper klåda i hårbotten och får ett rent och glänsade hår på ett sätt som inte skadar miljön eller min hälsa är jag nöjd. Om jag inte hade fått problem med håret hade jag förmodligen inte bytt produkter eller läst in mig på det här ämnet. Så fint som mitt hår är nu är jag nöjd att jag gjorde det. Jag fick ett prov med en tidning från ett shampoo med SLS och mängder av parfym som jag använde när jag upplevde att Bentley organics shampoot fortfarande inte fungerade och jag ville vara säker på att alla silikoner var urtvättade. Håret blev gnisslande rent, doftade starkt av syntetisk parfym i flera timmar och hårbotten kliade så jag höll på att bli tokig. Jag upplevde då att jag möjligen var på rätt spår med mina nya produkter trots allt. Jag är på inget sätt en expert på området, jag kan bara dela mina erfarenheter av vad jag själv har upplevt och dragit för slutsatser av vad jag har läst.

Mitt inlägg har blivit omnämnt HÄR


Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Riktigt intressant att läsa! När jag slutade använda schampon med SLS osv. kliade mitt hår och blev ganska fort fett men efter en tid redde det upp sig och nu är mitt hår mindre frissigt och fett än förut. Själv använder jag ett schampo från Sante och tycker att det har fungerat riktigt bra. :)

2010-11-10 @ 15:49:35
URL: http://beautytalk.blogg.se/
Postat av: Elisabeth

Jag har faktiskt inte riktigt tänkt på det tidigare, det var först när jag läste ditt inlägg som jag började fundera lite. Men Sante schampot torkar inte ut mitt hår på något sätt, så jag tror nog det är fritt fram. :)

2010-11-11 @ 19:04:49
URL: http://beautytalk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0